Cuvinte pentru cei ce vor să-mi urmeze sfaturile…
Nu poți sa ajuți pe nimeni, poti doar sa ajuți pe cineva sa descopere.
Galileo Galilei
Gândește-te la ceva ce nu se poate gândi…
( Vechi proverb ZEN)
Arta vindecarii la noi la romani, medicina magico- empirica este considerată ca dar stramosesc atribuit TRACILOR sau sacerdotilot GETO-DACI. Cu noua mii de ani i.Hr. au apărut în Spațiul Carpatic figurine de lut ,reprezentand bărbați și femei care contineau mici orificii corespunzatoare punctelor de acupunctura de astăzi. Pe aceste figurine și pe vase antropomorfe se gaseau spirale sau romburi spiralate în dreptul plexurilor psiho-energetice cunoscute în filozofia mistica indiana cakra (‘’roata’’)Traseelor bioenergetice numite de indieni nadi și de chinezi meridiane corespondentul romanesc era rauri. De aici rezulta logic ca, cu peste zece mii de ani în urma în Spațiul Carpatic se stapaneau cunoștințe medicale și fiziologie de energetica suptila, mullt înaintea medicinei traditionale chineze și indiene (tantra-yoga) Un arheolog american afirma ca ‘’ civilizatia s-a născut acum 13- 15 mii de ani acolo unde trăiește astăzi poporul roman, raspandindu-se apoi atât spre răsărit cât și spre apus’’Paleontologul peruvian, șeful ercetarilor din Carpatii Meridionali (1967-69) DANIEL RUZO afirma ca în zona varfului Omul din muntii Bucegi trebuie sa existe o peștera sau o rețea de galerii subterane care contin un tezaur initiatic ancestral,
Aceasta Zona crepusculara, conține Cogai-non-ul muntele în care s-a retras spre nemurire marele zeu dac Zalmoxis și în Dacia preistorica exista o Cale Sacra, dupa cum indica Pindar, numita de Herodot Exampaeos , locul de adunare a hiperboreilor. Conform mitologiei tracice nord-dunarene în Carpati este localizata una din cele șapte coloane ale cerului. Dealtfel pana în zilele noastre au fost semnalate aici fenomene O.Z.N. ‘’lumini’’ rostogolindu-se în miez de noapte , fotografii ‘’astrale’’ care revelau prezenta unor fenomene luminoase stranii considerate axis mundi. Nu vreau sa lungesc prea mult aceasta introducere deși exista documente , vreau doar sa mai adaug : Dacii cunosteau virtuțile vindecatoare ale plantelor , iar ilustrul filozof grec PLATON în unul din celebrele lui dialoguri, Charmides spune :’’ Așa stau lucrurile , Charmides, și cu descantecul nostru. L-am învățat cu prilejul unei expeditii, de la unul dintre medicii traci( medici- calugari).despre care se zice ca au și darul de a te face nemuritor. Iar tracul acesta arata ca medicii greci spun, pe buna dreptate , cele pe care le-am amintit eu acum : numai ca Zalmoxis, adauga el , regele nostru care este zeu, mai spune ca, așa cum nu trebuie sa încerci a vindeca ochii fără sa vindeci capul și nici capul fără trup, la fel nu poți vindeca nici ntrupul fără suflet, iar tocmai aceasta e pricina pentru care cele mai mmulte boli rămân nevindecate de medicii greci, faptul ca ei nu țin seama de întregul a carui îngrijire ar trebui sa o intreprinda, și ca dacă acesta nu se simte bine este cu neputința ca partea să se simtă bine’’…..’’ aceasta este greșeala pe care, acum, o savarsesc oamenii, ca încearcă sa devină un fel de medici ai catei unei părți, fără de cealaltă’’.
Hipocrate afirma ca a stat o vreme în nordul Traciei, iar cărțile I si III ale Epidemiilor, le-ar fi scis într-o ‘’ greaca tracica’’ A dobandi vindecarea (spunes el), este mai presus de orice în știința medicala: mai multe cai însă ducand către aceasta ținta , trebuie sa o alegem pe cea mai puțin vatamatoare’’.Sacerdotii geto-daci – după cum scrie Iordanes se ocupau cu medicina, astronomia , stiintele naturii și fizica; numiti pileati (după caciula) atinsese-ra chiar faza medicinei hieratice…
Aceste practici extraordinare pentru sanatatea trupului și a spiritului s-au pierdut în vreme dar pana nu demult și poate și în zilele noastre prin unele sate țăranii înainte de a începe lucrul scuipa în palme și își freaca palmele spunând și ‘’ Doamne ajuta’’ așa se aducea energia CHI în palme…Sau mamele masau degetele copiilor mici la mâini și la picioare prin ‘’rotirea” stânga dreapta incepand cu degetul mare rostind și un fel de ‘’descantec’’care îl distra pe copil și accepta masajul cu plăcere : Asta merge la vitei, asta merge la purcei, asta face placintute, asta-aduce aschiute și asta zice : Da-mi și mie placintute ca mi-i frig la piciorute, dă-mi, dă-mi, dă-mi, dami, dă-mi, dă-mi, dă-mi, dă-mi. Exact 16 rotatii pentru masajul (inima 9) la mana și vezica biliara (44) la picior.
***
Prinși în valul vieții tot mai ‘’moderne’’ și mai ‘’civilizate ‘’ am uitat acele vremuri și acele obiceiuri „ne-am invartosat în invelisuri pamantesti în detrimentul partii spirituale’’ – cum spune Sfântul Apostol Pavel ,am uitat și am încălcat legile pe care Creatorul le-a lăsat pentru armonia Universului și astfel o serie de necazuri ‘’ne mănâncă și ne gata’’ cum spuneau batranii noștri carunti ; ne-am stricat relatiile sociale , gândim greșit și credem greșit. Ne jucam, bucurandu-ne de scimbarile valurilor abatute asupra pământului pe care trăim, cu sănătate , cu boala, cu mizerii și bucurii, cu tristete și fericire ,ne mai intelegand Ordinea Universului îngropați în ignoranta propriei noastre persoane : mâncam greșit, bem greșit, respiram greșit ‘’ Dumnezeul nostru umbra, Patria noastra o fraza’’.
Viața în sine este o ‘’devenire’’ nu un drum de ‘’dus’’ ci un drum de ‘’întoarcere’’ în Universul Infinit. Nu avem decât o singura viața, scurta, care ar trebui să fie simpla și practica așa cum a fost o data conform Ordinii Universale.
Beneficiind de o experiența iluminatoare , acumulată în calatoriile mele în țările Orientului pentru depasirea propriilor mele limite,suferinte și ignorante, m-am gandit sa propun ,pentru cei interesati o ”metoda” o cale de cunoastere, calea cea mai simpla de înțelegere a sănătății și fericirii, un mod de viața pe care oricine îl poate practica , mijloc leznicios pentru înțelegerea sănătății ,fericirii, adevaratei libertăți și păcii launtrice. Invataturi și exercitii traditionale care s-au practicat cu mii de ani în urma , stravechi ritualuri și practici religioase și spirituale uitate la noi dar pastrate în special în Orient cu perpetuarea unor mari maeștri de la care am învățat din cărțile lor sau direct și care mi-au deschis o alta cunoastere spre sănătate și gândire. Michio Kushi, Mantak Chia, Katsusuke Serizava, Toru Namikoshi, J.B.Rishi, Milarepa, K.Kiesewalter, Lucio Sote, Dr. Kazuo Muracami, Luize Taylor, Nhuan Le Qang, SS Dalai Lama și într-un fel Maestrul meu spiritual Geshe Rabten care m-a făcut sa înțeleg ( cu greu) ce este mintea. Tuturor le mulțumesc și pe aceasta cale . Precum și acelora de la care am învățat practic în India în Tibet și în Tailanda.
Auto masajul DO-IN, practicat de mine, combinat cu reflexoterapie presupunctura , exerciții fizice și practici simple spirituale, în care te descurci cu greutate sau deloc dacă nu ai informatii, este ‘’ adaptat’’ la înțelegerea noastră a europenilor occidentali, nu necesita a doua persoana și nici tehnici prea complitate, dar necesita : timp, credința, voința, rabdare, concentrare și efort continuu (toata viața). La început nu vine nimic, la mijloc nu rămâne nimic și la final nu mai pleacă nimic ( faimosul yoghin Milarepa.)
Noi suntem alcătuiți din energie și din particule cuantice, cu ajutorul cărora ne putem cocrea realitatea obiectiva așa cum dorim. Nu se vindeca o boala ci se corecteaza o realitate. Aceste ‘’tehnici terapeutice ‘’reprezintă gânduri sau convingeri concepute de cineva cu scopul de a transforma anumite simtome ‘’vindecand’’ ceea ce noi numim ‘’ boala’’ ( adică o realitate).Noi suntem ce gândim, ascultandu-te doar pe tine însuți, intrebarea dispare nu poți spune cine ești dar știi. După o practica indelungata ( din propria experiența de 20 de ani ) dispare ‘’relația’’ și devii cosmic. Simți ca ți-e bine ești sanatos dar nu poți explica , simți ca ești fericit, dar nu poți explica, simți ca ești liber, dar nu poți explica. Devii propria ta lumina ( sigur la stadiul minim) Indiferent ce faci este lucru corect, iar ceea ce nu faci, nu trebuie făcut, Dacă în paralel ‘’ te antrenezi’’ în viața morala (etica) concentrare și înțelepciune. Nu e ușor. Trebuie sa creezi o dualitate în tine insutii, sa fii perseverent.
Trebuie sa va aduc aminte deasemenea , cele patru încrederi după principiul mãhãianic : (1) Încrederea în invataturi nu în invatator. (2) Increderea în semnificatie nu în cuvintele care o exprima. (3)Increderea în semnificatia definitiva nu în cea provizorie. (4)Incrdederea în înțelepciunea transcendenta a experienței profunde nu în simpla cunoastere. Noi ne suntem cei mai mari dușmani.Faceti aceste lucruri cu toată sinceritatea dar nu faceți din ele o drama.
‘’Creerul meu este doar un receptor .In spațiul cosmic exista un nucleu din care noi dobandim cunoostinte , putere și inspiratie.Nu am pătruns în secretele acestui nucleu, dar simt ca exista (Nicola Tesla) Toate nenorocirile cu care ne confrumtam în viața de zi cu zi vin din propria noastră ignoranta. Maestrul indian Dharmakirti spune ca ignoranta nu trebuie acceptata ca o stare de non- constientizare ci mai degrabă o stare iluzionata a mintii, o perceptie greșită a naturii .Maestrul Vasubandhu considera ignoranta o cunoastere greșită, care se opune activ cunoasterii așa cum se opune falsitatea adevărului. ‘’Transformarea’’ se produce pe nivelul submolecular, pe nivelul cuantic , unde exiista cantitati uriașe de energie care se manifesta în intervale de timp infinitezimale. La baza, noi, și totul este alcătuit din fotoni (lumina) și informații. Richard Feynman afirma ca la nivel subcuantic ar putea exiista: moralitate, compozitori sau girafe.Intr-un interval de timp infinitezimal absolut orice se paote petrece.
Curentele filozofice și religioase chineze au puncte comune : omul să fie în armoniie cu natura , sa urmeze legile firesti ale Universului fără sa încerce sa le supuna sau sa le modeleze. Inteleptul daoist cunoaște totul dar este lipsit de cunoștința , iubește totul dar este lipsit de atasament, pentruca percepe lumea în alt mod. Aceasta înțelegere nu este exterioara ci vine din adâncul fiintei umane..
Și Iisus a spus la fel dar noi nu îl urmam.’’Imparatia …..este în voi insi-va’’
Procedurile pe care eu le recomand, nu sunt concepute de mine , își au originea în conceptia relativista numita TAO ( părintele taoismului este considerat Lao T-zeu , anul 604 i.e.n.). TAO înseamnă’’ a connduce a dirija’’, DO-IN este expresie japoneza , IN înseamnă ‘’a asimila, a primi, a se lasa condus’’. Este mai mult o arta și în același timp o tehnica și un mijloc de a te cunoaște și de a trai în armonie cu semenii. Conform gandirii taoiste dela mișcarea galaxiilor la mișcarea particulelor subatomice, de la mișcarea spirituala invizibila pana la formele fizice vizibile, totul se face în spirala și este stapanita de doua forte antagoniste și complementare Yin, forța, tendinta și direcția centrifuga și de expansiune și Yang , forța, tendinta și direcția centripeta și de contracție.Aceasta concepție este cuprinsa într-un canon al medicinei traditionale chineze din anul 2700 i.e.n. din epoca Imparatului Galben Huang Ti . Ea a fost reprodusa în anul 762 e.n. de medicul Vang Pi. În anul 1974 în mormântul Imparatului Ha au fost găsite mai multe site documente care atesta ca aparține mai multor autori.
Cu 500 de ani I.Cr. Se considera ca energia KHI este ‘’ respirația oaselor’’ care dacă’’ curge’’ normal prin corpul nostru, inlatura boala, păstrează sanatatea , readuce aspectul tânăr și prelungeste viața. Energia KHI circula în corpul nostru : la periferie WEI CHI și în profunzime prin ”meridiane ‘’YONG KHI cele doua niveluri sunt legate și asigura alimentarea tuturor organelor. Aceasta energie se poate bloca în anumite puncte pe care le simțim dureroase. De ‘’deblocarea’’ acestor puncte depinde echilibrul organismului nostru și puterea de a se apara de invazia microbilor și a virusior care ne ataca în fiecare secunda. Exersarea ziulnica și ori de câte ori este nevoie a acestor ‘’proceduri’’ajuta la eliminarea deseurilor, a acizilor lactici și urici. Mai mult , exersarea cu regularitate și indelungata , permite o mai buna stapanire a mintii , ajuta sa suportam mai ușor bolille și saracia, lacomia și egoismul, esecurile, furia și ura precum și prejudecatile acestei lumi suprasaturata de ele.
Stresul zilnic, alimentatia proasta și greșită, alimente conservate prost și modificate genetic, sedentarismul tot mai accentuat și ‘’mai dorit prin munca la domiciliu’ excesul de medicamente, obezitatea, sunt tot mai daunatoare. Efectele unei practici indelungate este aproape miraculoasa. Somnul se normalizeaza. Exersarea înainte de culcare reduce coșmarurile și insomnia, La început pot apărea situații dificile de concentrare sau de voința , din cauza felului nostru de a fi și de a înțelege lumea , dar încet încet se intra în armonie și totul devine binefăcător,
Este FOARTE IMPORTANT SA STITI ca aceste argumente nu constituie o pledoarie pentru renuntarea la medicamente când situația o impune, si inlocuirea lor cu remedii naturiste , nu, nu am deloc aceasta intentie , dar a abuza de ele când suferinele pot beneficia de un remediu natural, mai puțin nociv, presupunctura, reflexoterapie, masaj, plante binefacatoare sau o stare mentală , ar fi fără îndoială o mare greșeala.
ATENTIUNE , AVERTISMENT : Practicele și tehnicele pe care vi le propun sunt pe raspundere proprie DACA NU STITI INTREBATI, DACA NU CREDETI RENUNTATI.
Aceste exerciții de sănătate și longevitate, NU sunt concepute pentru a fi o ALTERNATIVA la tratament și asistenta medicala profesionista. Dacă unii dintre domniile voastre suferă de tulburari mentale sau emotionale adresati-va unui terapeut sau medic profesionist. Eu nu pun un diagnostic medical și nu stabilesc și recomand tratamente.
DO-IN, se executa suplimentar ca o arta de a trai, a cauta și cunoaște . Hrana potrivita are o contributiie esentiala ( voi detalia pe parcurs) . Programul pe care îl propun nu este rigid și este susceptibil de modificari și adaptari la nevoile fiecaruia. Este la indemana tuturor tineri și persoane în vârsta sau cu dizabilitati. Orice artist își poate menține forma fizica și prevenirea tracului. Orice sportiv își poate pregăti victoria, mama poate reveni la forma dinainte de nastere, conducătorii auto sunt mai vigilenti , bolnavii vor simți o ameliorare, maseurii își pot imbogati tehnicele, antrenorii sunt mai inspirati, cosmeticianul mai pregătit sa faca dispară ridurile. Important este EFORTUL CONTINUU SI C R E D I N T A, Dacă nu credeți pur și simplu dați tot ce am spus deoparte nici nu le luați în seama, consideratile ‘’pierdere de vreme’’ și continuati-va viața după inima d-voastra ca mai rău va incurca, nu va ajuta la nimic. În FINAL va prezint o traducere tibetana din limba pãli sau sanscrita edificatoare :
O, bhiksu și oameni intelepti,
La fel cum bijutierul încearcă aurul
Prin ardere, tăiere și frecare,
La fel trebuie și voi să-mi examinati și acceptați cuvintele.
Și nu din simplu respect pentru mine.
(Celebrul comentariu al lui Kulika Pundarika la Kãlacakra Tantra)
Dorel Visan